Actueel
Wanneer werk je breekt: Het verhaal van Lisa’s burn-out
De Breuklijn: Wanneer Werkdruk Teveel Wordt
De eerste barst verscheen op een dinsdagochtend, ergens tussen de derde kop koffie en de eindeloze reeks e-mails. Lisa voelde het, als een haarscheur in een ruit: klein, bijna onzichtbaar, maar onvermijdelijk groeiend.
Haar baan als projectmanager bij een groot consultancybureau had haar altijd energie gegeven. Strakke deadlines, veeleisende klanten en de constante drang om te presteren waren geen probleem—tot nu. De laatste weken had ze moeite zich te concentreren. Simpele taken voelden als loodzware bergen. Maar ze zette door. Lisa was tenslotte geen opgever.
Donkere
wolken
Haar collega’s zagen niets, behalve een ambitieuze vrouw die altijd alles op orde had. Maar haar vriend Mark begon de signalen op te pikken. ’s Nachts lag ze wakker, haar hart bonkte onrustig. Soms vergat ze te eten, of at ze snel iets achter haar laptop terwijl ze nóg een meeting in dook. “Je moet echt rust nemen, Lisa,” zei Mark op een avond. Ze haalde haar schouders op. “Na dit project. Dan neem ik vakantie.”
Die vakantie kwam nooit.
Op een regenachtige woensdag zat ze in een vergadering met haar leidinggevende. Een belangrijk project was uitgelopen, klanten waren ontevreden. “Hoe kon dit gebeuren, Lisa?” klonk de scherpe stem van haar manager. “Je moet je herpakken, we rekenen op je.”
Iets knapte in haar. Haar ademhaling werd oppervlakkig, haar hoofd tolde. De woorden van haar manager klonken als een verre echo. De kamer leek te draaien. Toen werd alles zwart.
De val
Lisa werd wakker op de vloer van de vergaderruimte, haar collega’s stonden om haar heen. Iemand hield een glas water voor haar neus. “Je bent flauwgevallen,” hoorde ze vaag. Maar diep vanbinnen wist ze: dit was geen flauwte. Dit was haar lichaam dat haar een schreeuwende waarschuwing gaf.
De dokter was duidelijk. “Je zit tegen een burn-out aan, Lisa. Als je nu niet stopt, stort je compleet in.” Maar stoppen voelde als falen. En falen was geen optie.
Toch besloot ze na een paniekaanval in de supermarkt—waar ze plotseling niet meer wist waar ze was—dat het genoeg was. Ze meldde zich ziek. Voor het eerst in jaren koos ze voor zichzelf.
Herstel of ondergang
Lisa begon langzaam weer te ademen. Wandelen in het park, gesprekken met een psycholoog, dagen zonder agenda. Ze ontdekte hoe uitgeput ze werkelijk was. Werk had haar identiteit overgenomen. Ze had nooit stilgestaan bij de prijs die ze daarvoor betaalde.
Maanden later, toen ze met een kop thee op haar balkon zat, besefte ze: dit was het eerste moment in jaren dat ze zich écht rustig voelde. De barsten in haar ruit waren er nog, maar ze groeiden niet meer.
Lisa had zichzelf bijna verloren in de werkdruk. Maar ze was net op tijd gestopt met rennen. En voor het eerst in lange tijd had ze het gevoel dat ze weer controle had—niet over haar werk, maar over haar leven.

Actueel
Kind (11) zakt door dak van schoolgebouw in Rotterdam: ‘Dit had veel erger kunnen aflopen’

Een elfjarig kind is
zaterdagmiddag op schokkende wijze door het dak van een
schoolgebouw gezakt in Rotterdam-Zuid. De jongen was samen met
enkele vriendjes op het dak van basisschool De Sleutel aan het
spelen toen het misging. Het incident heeft grote indruk gemaakt op
buurtbewoners, schoolpersoneel en hulpdiensten. Hoewel het
slachtoffer met verwondingen naar het ziekenhuis is gebracht, lijkt
hij wonder boven wonder buiten levensgevaar te
verkeren.
Spelen op het dak
Volgens omstanders was het groepje kinderen uit de buurt rond 14.00 uur op het terrein van de school aan het spelen. Op een gegeven moment besloten ze op het dak te klimmen, vermoedelijk via een nabijgelegen klimrek of een regenpijp. Hoe ze precies bovenop het gebouw zijn gekomen, is nog onderwerp van onderzoek.
Eenmaal op het dak
stapte het 11-jarige jongetje op een lichtkoepel — een kunststof
dakraam — die het begaf onder zijn gewicht. Hij viel enkele meters
naar beneden en kwam hard ten val in de school. Zijn vriendjes
raakten niet gewond, maar waren volgens getuigen erg geschrokken en
riepen direct om hulp.
Snel ingrijpen hulpdiensten
Omstanders belden meteen 112. Meerdere hulpdiensten kwamen snel ter plaatse, waaronder politie, brandweer en ambulancepersoneel. Het slachtoffer was aanspreekbaar, maar klaagde over pijn aan zijn rug en been. Hij is met spoed naar het ziekenhuis vervoerd voor verder onderzoek en behandeling. Over de aard van zijn verwondingen is nog geen officiële mededeling gedaan, maar volgens de eerste berichten lijkt hij relatief goed weg te zijn gekomen.
De politie heeft het
gebouw tijdelijk afgezet om onderzoek te doen naar de toedracht van
het incident. Ook is de school ingelicht en zal in overleg met de
gemeente gekeken worden naar veiligheidsmaatregelen.
Reacties uit de buurt
In de wijk waar de school staat, heerst geschokte verbazing over het voorval. “Die kinderen spelen hier wel vaker op straat, maar dat ze het dak op zijn gegaan, dat is echt gevaarlijk,” zegt een buurtbewoonster die het ongeluk deels zag gebeuren. “Je schrikt je rot als je zoiets ziet. We zijn blij dat hij het heeft overleefd.”
Ook ouders uit de
buurt maken zich zorgen. “Waarom kunnen kinderen zomaar op het dak
van een school komen? Dat moet echt beter beveiligd worden,” zegt
een vader van twee kinderen die in dezelfde straat
wonen.
School en gemeente reageren
Basisschool De Sleutel heeft inmiddels gereageerd via een korte verklaring. “We zijn geschokt door het incident en wensen het kind en zijn familie veel sterkte toe. Veiligheid is voor ons een topprioriteit. We zullen de komende dagen in gesprek gaan met gemeente en instanties om te kijken wat er moet gebeuren om dit in de toekomst te voorkomen.”
De gemeente Rotterdam laat weten het incident zeer serieus te nemen. Een woordvoerder stelt: “Hoewel schoolterreinen buiten schooltijd geen speelplaatsen zijn, moeten we kijken of de toegang tot daken voldoende beperkt is. We zullen samenwerken met de school en de politie om dit te evalueren.”
Een waarschuwing voor anderen
Het incident dient volgens betrokkenen als een waarschuwing voor ouders en kinderen. Daken zijn geen speelplek en lichtkoepels zijn niet bedoeld om op te staan. Hoewel het jongetje er naar omstandigheden goed vanaf lijkt te komen, had het verhaal ook heel anders kunnen aflopen.
De politie benadrukt
dat kinderen vaak niet beseffen hoe gevaarlijk zo’n actie kan zijn.
“We roepen ouders op om met hun kinderen te praten over dit soort
risico’s. Wat spannend lijkt, kan levensgevaarlijk zijn,” aldus een
woordvoerder.
Voor de buurt, de school en vooral de familie van de jongen zal het incident nog lang nadreunen. Maar bovenal is er opluchting dat het kind het heeft overleefd.
-
Actueel4 maanden geleden
Hardnekkige gerucht blijkt tóch waar: ‘Dit heeft Marco Borsato allemaal met Maan gedaan!’
-
Actueel4 maanden geleden
Geheime boodschap van André Hazes sr. gelekt: ‘Als mijn zoon straks geen Hazes mag heten…’
-
Actueel4 maanden geleden
Broer Frans Bauer sloopt Mariska: ”Daarom blijft ze bij hem”
-
Actueel4 maanden geleden
André Hazes deelt per ongeluk beelden van vrij partijtje met Monique Westenberg
-
Actueel4 maanden geleden
André Hazes wordt nog keer vader: ‘Baby al onderweg’
-
Actueel5 maanden geleden
? Schokkend nieuws: Zo lang heeft de ernstig zieke Martijn Krabbé nog te leven ??️
-
Actueel4 maanden geleden
? Nieuwe onthullingen in de zaak Marco Borsato: dit geloof je niet!
-
Actueel4 maanden geleden
Optreden Wendy van Hout op het Mega Piraten Festijn gaat mis??