Connect with us

Actueel

Taakstraf geëist na ernstig ongeval met fatbike op het Damrak: “Ik kon echt niet meer remmen”

Avatar foto

Published

op

Het Openbaar Ministerie heeft een taakstraf van 120 uur geëist tegen een 34-jarige man die vorig jaar betrokken was bij een ernstig ongeval op het Damrak in Amsterdam. De man reed op een fatbike — met een passagier achterop — twee voetgangers aan, van wie er één zwaar gewond raakte.

Verkeerspsycholoog over fatbikes: 'Schooljeugd weer op normale fiets'

Ongeluk op afgesloten fietspad

Het incident vond plaats op 10 mei 2024. De verdachte, Salah G., reed met zijn elektrische fatbike het Damrak op, terwijl het fietspad daar op dat moment afgesloten was. Hij besloot het hek te omzeilen en gebruikte de trambaan als doorgang. Op camerabeelden is te zien hoe twee vrouwen het Damrak oversteken ter hoogte van de Karnemelksteeg. Terwijl ze naar links kijken om een naderende tram in te schatten, worden ze van de andere kant door de fatbike geraakt.

Een van de vrouwen bleef roerloos liggen en moest met ernstig hoofdletsel naar het ziekenhuis worden gebracht.

Waar komt het fenomeen fatbike vandaan? - Al het nieuws uit Harderwijk

Ernstige gevolgen voor het slachtoffer

Volgens haar partner heeft het slachtoffer blijvend hersenletsel opgelopen. Een jaar na het ongeval ervaart zij nog altijd problemen met taal, geheugen en concentratie. Ze is arbeidsongeschikt verklaard en haar dagelijks functioneren is ernstig beperkt. De impact op het gezin is groot.

Fatbike-ongeluk: meisje (13) niet vervolgd omdat ze te zwaar gewond is - Omroep Brabant

OM: onoplettend en onzorgvuldig gedrag

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de verdachte onoplettend gehandeld. Hoewel hij niet onder invloed was en niet te hard reed, wordt hem verweten dat hij:

  • een verboden route nam;

  • zijn snelheid niet aanpaste na een eerder bijna-ongeluk;

  • en geen acht sloeg op de overstekende voetgangers.

De officier van justitie stelde:

“Door anders te handelen had hij het ongeluk kunnen voorkomen.”

Het OM benadrukte dat dit geen principiële zaak tegen fatbikes is, maar dat er gekeken wordt naar wat men in redelijkheid mag verwachten van weggebruikers — ook als zij op een fatbike rijden.

Naar het ziekenhuis na een ongeluk met een fatbike? Dan wil de arts deze week álles van het voorval weten | Zeeuws nieuws | pzc.nl

Toename van fatbike-incidenten

De zaak vindt plaats in een bredere context waarin de veiligheid van fatbikes onderwerp van debat is. Door het toenemende aantal fatbikes in het straatbeeld en hun vaak hoge snelheid, zijn er vaker incidenten met ernstige afloop. In Amsterdam wordt daarom al langere tijd gepleit voor strengere regelgeving, zoals een helmplicht en een minimumleeftijd voor gebruikers.

Waarom blijft échte oplossing voor fatbike-terreur uit? | IJmuider Courant

Verdediging: geen opzet, wel schrik en spijt

De verdachte zegt zelf diep geschrokken te zijn van het ongeval.

“Ik zag ze te laat. Ze stonden opeens voor mijn neus, en ik kon niet meer remmen.”

Salah G., afkomstig uit Jemen, verklaarde bovendien dat hij de Nederlandse verkeersborden niet goed begreep en zich daardoor onbewust op verboden terrein begaf. Hij gaf aan na het ongeval contact te hebben gezocht met het slachtoffer om zijn medeleven te tonen.

Zijn advocaat pleitte voor een lagere straf, gezien zijn persoonlijke omstandigheden: G. zou getraumatiseerd zijn door de oorlog in zijn geboorteland, is kostwinner voor familie in het buitenland, en probeert momenteel een nieuw bestaan op te bouwen in Nederland.

Waar komt het fenomeen fatbike vandaan? - Al het nieuws uit Harderwijk

Uitspraak volgt

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. De centrale vraag blijft of de bestuurder had kunnen en moeten anticiperen op de situatie, ondanks het ontbreken van opzet of snelheidsovertreding.

Beeld ter illustratie.

Actueel

Oproep tot bewustwording na incident met jongeren op fatbike in Oosterpark

Avatar foto

Published

op

Tijdens een avondwandeling door het Oosterpark in Amsterdam is een lokale bewoonster geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag van drie jongeren op een fatbike. Wat begon als een rustige run door het park, mondde uit in een onplezierige ervaring die aanleiding geeft tot een bredere discussie over veiligheid, gedrag in de openbare ruimte en het toenemende gebruik van snelle e-fietsen in drukke stadsgebieden.

Ziekenhuizen registreren een week lang alle fatbike-ongelukken

Plotselinge confrontatie

Caroline van Ekeren, de auteur van de ingezonden brief, beschrijft hoe zij tijdens het hardlopen onaangenaam werd verrast door een tik op haar hoofd, uitgedeeld door drie lachende tienermeisjes op een fatbike. Kort daarna volgde een tweede fysieke aanraking op haar schouder, opnieuw zonder aanleiding. De jongeren reden na het incident hard weg, zichtbaar vermakend om hun actie.

“Ik riep uit reflex iets terug, maar twijfelde direct: had ik anders moeten reageren?” schrijft Caroline. De twijfel maakt plaats voor bezorgdheid wanneer blijkt dat de jongeren later ook een oudere vrouw in het gezicht zouden hebben geslagen.

VRMG, de omroep voor de Noord-West Veluwe - Ook in regio veel ongelukken met (opgevoerde) fatbikes

Andere buurtbewoners delen soortgelijke ervaringen

De auteur hoort na afloop van het incident dat meerdere vrouwen in het park de afgelopen tijd doelwit waren van soortgelijk gedrag. Waterballonnen, opzettelijke confrontaties en verbale intimidatie vanaf fatbikes lijken vaker voor te komen, en zorgen voor een gevoel van onveiligheid bij sommige bezoekers van het park.

Volgens Caroline zou het gedrag inmiddels zijn ingegeven door online trends, zoals filmpjes op sociale media waarin dit soort acties worden gedeeld of zelfs aangemoedigd.

Oproep tot actie en regulering

Vanuit haar ervaring roept de schrijfster op tot meer bewustwording én regulering. Hoewel ze erkent dat fatbikes op zichzelf geen probleem vormen, wijst ze op het groeiende aantal incidenten waarin ze worden gebruikt als middel voor intimidatie of verstoring van de openbare orde.

Ze pleit voor duidelijke richtlijnen, toezicht en handhaving — bijvoorbeeld in de vorm van snelheidslimieten, registratie of beperkingen in parken waar veel wandelaars en kwetsbare gebruikers aanwezig zijn.

“Het hoeft niet morgen opgelost te zijn, maar we kunnen wél nu besluiten dat het een prioriteit moet worden,” aldus Caroline.

Ziekenhuizen registreren een week lang alle fatbike-ongelukken

Ruimte voor dialoog

De ingezonden brief roept discussie op, niet alleen over fatbikes, maar ook over de verantwoordelijkheid van jongeren in de openbare ruimte, de rol van opvoeding, sociale media en toezicht. Caroline benadrukt dat aanspreken op gedrag onderdeel is van een gezonde stadscultuur.

“In Amsterdam is het normaal dat je elkaar aanspreekt. De straat is van ons allemaal.”

Ze eindigt haar bijdrage met een oproep tot solidariteit: om met elkaar te blijven praten, elkaar te steunen wanneer het nodig is, en vooral om te zorgen voor een openbare ruimte waarin iedereen zich veilig kan voelen.

Verder lezen

Trending

  • Actueel6 maanden geleden

    Hardnekkige gerucht blijkt tóch waar: ‘Dit heeft Marco Borsato allemaal met Maan gedaan!’

  • Actueel6 maanden geleden

    Geheime boodschap van André Hazes sr. gelekt: ‘Als mijn zoon straks geen Hazes mag heten…’

  • Actueel6 maanden geleden

    Broer Frans Bauer sloopt Mariska: ”Daarom blijft ze bij hem”

  • Actueel6 maanden geleden

    André Hazes deelt per ongeluk beelden van vrij partijtje met Monique Westenberg

  • Actueel6 maanden geleden

    André Hazes wordt nog keer vader: ‘Baby al onderweg’

  • Actueel6 maanden geleden

    ? Schokkend nieuws: Zo lang heeft de ernstig zieke Martijn Krabbé nog te leven ??️

  • Actueel5 maanden geleden

    ? Nieuwe onthullingen in de zaak Marco Borsato: dit geloof je niet!

  • Actueel4 weken geleden

    Freek Rikkerink doorbreekt de stilte: “Ik blijf vechten en genieten van elk moment”