Actueel
Paus Franciscus begraven: afscheid van een paus van eenvoud en verbondenheid

Op vrijdag 25 april 2025 nam de wereld afscheid van paus Franciscus, de geliefde 266e leider van de Rooms-Katholieke Kerk. De uitvaartmis vond plaats op het iconische Sint-Pietersplein in Vaticaanstad en werd bijgewoond door zo’n 170 internationale delegaties en duizenden pelgrims. Na de plechtigheid werd paus Franciscus begraven in de basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome, een bewuste keuze die zijn leven en leiderschapstype perfect weerspiegelt: eenvoudig, dicht bij de mensen en ver weg van traditionele pracht en praal.
Een uitvaart die de wereld samenbracht
De uitvaartmis werd geleid door de 91-jarige kardinaal Giovanni Battista Re, de deken van het College van Kardinalen. In zijn preek prees hij paus Franciscus voor zijn toewijding aan een kerk die openstond voor iedereen, ongeacht afkomst of status. Hij omschreef Franciscus als een “paus van het volk”, die onvermoeibaar bruggen wilde bouwen in een tijdperk waarin muren vaak de voorkeur kregen.
De internationale belangstelling voor de plechtigheid was enorm. Onder de aanwezigen bevonden zich wereldleiders als de Amerikaanse president Trump, diens voorganger Biden, de Oekraïense president Zelensky en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Namens Nederland waren premier Schoof en minister van Buitenlandse Zaken Veldkamp aanwezig.
Buiten op het Sint-Pietersplein hadden zich naar schatting 200.000 mensen verzameld om de uitvaart via grote schermen te volgen en hun laatste eer te bewijzen. De sfeer was gelaten maar respectvol, met vlaggen, foto’s en spandoeken waarop steunbetuigingen stonden voor de paus die velen in hun hart hadden gesloten.
Een bijzondere laatste tocht
Na de uitvaartmis werd de kist van paus Franciscus in een speciale pausmobiel overgebracht naar de basiliek van Santa Maria Maggiore, zes kilometer verderop in het centrum van Rome. De route voerde langs talrijke historische plekken en was omzoomd door zo’n 150.000 mensen die zich hadden verzameld om afscheid te nemen.
De keuze voor deze basiliek was niet toevallig. Paus Franciscus had een diepe persoonlijke band met de Santa Maria Maggiore. Bijna na elke buitenlandse reis bracht hij daar een bezoek om te bidden bij de icoon van Maria “Salus Populi Romani”, de beschermvrouwe van het Romeinse volk. Hij verkoos deze plek boven de gebruikelijke pauselijke begraafplaats onder de Sint-Pieter, in lijn met zijn levenslange voorkeur voor eenvoud en bescheidenheid.
Zijn graf zal vanaf zondag toegankelijk zijn voor het publiek, zodat gelovigen en bewonderaars de mogelijkheid hebben om persoonlijk afscheid te nemen.
Een leven in dienst van anderen
Geboren als Jorge Mario Bergoglio in Buenos Aires, Argentinië, werd Franciscus in 2013 gekozen tot paus – als eerste jezuïet en eerste Latijns-Amerikaan ooit. Zijn pausschap werd vanaf het begin gekenmerkt door een andere toon: minder gericht op ceremonie en meer op compassie, nabijheid en sociale rechtvaardigheid.
Paus Franciscus koos ervoor niet in het pauselijk paleis te wonen, maar in een eenvoudig gastenverblijf. Hij verplaatste zich in een kleine auto, droeg eenvoudige kleding en brak zichtbaar met veel luxueuze pauselijke tradities. Zijn prioriteit lag bij de armen, vluchtelingen, zieken en hen die vaak aan de rand van de samenleving leefden.
Zijn nalatenschap bestaat niet alleen uit hervormingen binnen de kerk – zoals het aanpakken van seksueel misbruik en het decentraliseren van de macht binnen het Vaticaan – maar vooral uit zijn inspanningen om de kerk menselijker, toegankelijker en inclusiever te maken.
Wereldwijde reacties
De dood van paus Franciscus heeft wereldwijd verdriet en respect losgemaakt. Talloze leiders, religieuze organisaties en gewone burgers eerden zijn nagedachtenis. Velen prezen zijn inzet voor vrede, zijn harde werk voor de bescherming van migranten en zijn ongekende openheid richting andere religies en minderheden.
Ook buiten de katholieke wereld was er erkenning. Franciscus wist door zijn eenvoud en menselijkheid velen te raken die anders weinig met de kerk hadden. Zijn pleidooi voor milieubescherming, uitgesproken in de baanbrekende encycliek Laudato Si’, werd wereldwijd omarmd, ook door seculiere milieuactivisten.
Een erfenis van nederigheid
De begrafenis van paus Franciscus was alles wat je van hem zou verwachten: sober, eerlijk en zonder buitensporige pracht. Zelfs in de keuze van zijn laatste rustplaats en de eenvoudige ceremonie benadrukte hij zijn boodschap dat ware grootsheid niet schuilt in macht of bezit, maar in dienstbaarheid en liefde voor anderen.
Zijn overlijden markeert het einde van een tijdperk, maar zijn ideeën en idealen zullen voortleven. In de vele mensen die hij inspireerde, in de gemeenschappen die hij hoop gaf, en in een kerk die hij probeerde dichter bij de gewone mens te brengen.
Paus Franciscus laat
een wereld achter die hem zal herinneren als de paus die de handen
uit de mouwen stak, die luisterde naar de stem van de zwakkeren, en
die ons eraan herinnerde dat geloof uiteindelijk gaat om liefde,
compassie en verbondenheid.

Actueel
“Lang Leve de Jacuzzi?” – Claudia en Jeffrey zorgen voor opschudding in realityprogramma

In het populaire realityprogramma Lang Leve de Liefde draait alles om romantiek, kennismaking en misschien zelfs het vinden van ware liefde. Maar zoals vaak bij reality-tv, zijn het de onverwachte momenten en onhandige uitspraken die het meest blijven hangen. Dat was ook het geval bij een recente aflevering waarin deelnemers Jeffrey en Claudia elkaar ontmoetten. Wat begon als een kennismaking, veranderde al snel in een spraakmakend televisiefragment toen Jeffrey zich niet kon inhouden bij het zien van Claudia in haar bikini in de jacuzzi.
Een entree om niet te vergeten
Claudia, een opvallende 23-jarige vrouw, maakte meteen indruk toen ze haar entree maakte. Haar verschijning is er één die je niet zomaar over het hoofd ziet: lange, gelakte nagels, zichtbaar cosmetische ingrepen, haarextensies en een zelfverzekerde houding. Ze straalt glamour en bravoure uit, en voor kijkers was het meteen duidelijk dat ze niet zomaar een doorsnee deelnemer was. Jeffrey leek onder de indruk, al probeerde hij in eerste instantie zijn verbazing te verbergen.
Maar zodra Claudia in de jacuzzi stapte in haar strakke bikini, hield Jeffrey zich niet meer in. Zijn veelbesproken opmerking: “Als het diep zou zijn, zou jij wel blijven drijven, denk ik,” zorgde direct voor commotie. De opmerking, die door sommigen werd geïnterpreteerd als een grap, werd door anderen opgevat als seksistisch en ongepast. Het fragment verspreidde zich razendsnel via sociale media, waar kijkers hun mening niet onder stoelen of banken staken.
Charmant of ongemakkelijk?
Wat de een beschouwde als een onschuldige, humoristische opmerking, zagen anderen als een teken van objectivering. Jeffrey probeerde zich nog te redden door zijn woorden met een lachje te brengen, maar Claudia keek hem met opgetrokken wenkbrauwen aan. Ze leek even niet goed te weten hoe ze moest reageren. De ongemakkelijke stilte die volgde, sprak boekdelen.
Wat dit moment extra interessant maakt, is dat het op een dieper niveau iets blootlegt over het soort mensen dat tegenwoordig deelneemt aan realityprogramma’s. Zowel Jeffrey als Claudia lijken zich zeer bewust van hun imago en hoe ze overkomen op camera. Waar Claudia haar uiterlijk zorgvuldig heeft vormgegeven, lijkt Jeffrey te balanceren tussen charmant proberen te zijn en zichzelf overschreeuwen.
Meer dan alleen liefde zoeken?
Realityprogramma’s als Lang Leve de Liefde worden vaak bekritiseerd omdat deelnemers er vooral in lijken te zitten voor roem of zelfpromotie. En bij Claudia lijken die vermoedens niet geheel ongegrond. Na haar verschijning in de show groeide haar aanhang op sociale media aanzienlijk. Bovendien werd bekend dat ze actief is op platforms als OnlyFans, waar ze expliciete content deelt met haar volgers tegen betaling.
Dat heeft bij veel kijkers het idee versterkt dat Claudia zich niet per se had aangemeld om de liefde van haar leven te vinden, maar eerder om haar eigen merk te promoten. Hoewel dit op zichzelf niet ongeoorloofd is, roept het wel vragen op over de oprechtheid van haar bedoelingen in het programma. Het contrast met Jeffrey, die misschien oprecht op zoek leek naar een connectie, werd hierdoor extra groot – al liet ook hij zich niet altijd van zijn meest galante kant zien.
Sociale media: Jury van de 21e eeuw
De uitzending leidde vrijwel direct tot een online storm van meningen, memes en discussies. Op platforms als X (voorheen Twitter), TikTok en Facebook werd het fragment talloze keren gedeeld. Sommige gebruikers vonden de interactie tussen Jeffrey en Claudia vooral hilarisch en typerend voor de hedendaagse datingcultuur. Anderen wezen op de seksistische ondertoon van Jeffrey’s opmerking en de oppervlakkigheid van het hele gesprek.
De online reacties benadrukken hoe sterk reality-tv tegenwoordig verweven is met sociale media. Een fragment van een paar seconden kan iemands online profiel maken of breken. En hoewel programma’s als Lang Leve de Liefde in eerste instantie bedoeld zijn als datingformats, is het steeds vaker zo dat deelnemers er een springplank van maken naar online bekendheid en commercieel succes.
Reality-tv als spiegel van de samenleving
Het fragment tussen Jeffrey en Claudia is niet slechts een smakelijk stukje televisie. Het houdt ook een spiegel voor: over hoe we daten, hoe we elkaar beoordelen, en hoe media onze sociale interacties beïnvloeden. In een wereld waarin alles wordt vastgelegd en gedeeld, verschuiven de motieven van deelnemers aan realityprogramma’s. Liefde is allang niet meer de enige reden om je aan te melden. Voor velen is het een kans om volgers te winnen, inkomsten te genereren of simpelweg ‘viral’ te gaan.
Dat betekent niet dat ware liefde uitgesloten is in dit soort formats, maar de balans tussen authenticiteit en strategie wordt steeds precairder. En dat zien we terug in momenten zoals deze, waarin ongemakkelijke grapjes, uiterlijk vertoon en strategische zelfpresentatie elkaar kruisen.
Tot slot
Of Jeffrey en Claudia uiteindelijk een romantische klik hebben gehad, lijkt bijna ondergeschikt aan het bredere verhaal. Wat blijft hangen, is hoe een enkele opmerking in een jacuzzi een discussie kan losmaken over fatsoen, intenties en de veranderende aard van romantische televisie. In een wereld waarin iedereen een platform heeft, is het niet langer genoeg om gewoon ‘jezelf’ te zijn – je moet jezelf ook goed verkopen. En of dat nou goed of slecht is, laat Lang Leve de Liefde opnieuw zien dat de grens tussen echte gevoelens en mediastunt steeds vager wordt.
-
Actueel4 maanden geleden
Hardnekkige gerucht blijkt tóch waar: ‘Dit heeft Marco Borsato allemaal met Maan gedaan!’
-
Actueel4 maanden geleden
Geheime boodschap van André Hazes sr. gelekt: ‘Als mijn zoon straks geen Hazes mag heten…’
-
Actueel4 maanden geleden
Broer Frans Bauer sloopt Mariska: ”Daarom blijft ze bij hem”
-
Actueel4 maanden geleden
André Hazes deelt per ongeluk beelden van vrij partijtje met Monique Westenberg
-
Actueel4 maanden geleden
André Hazes wordt nog keer vader: ‘Baby al onderweg’
-
Actueel4 maanden geleden
? Schokkend nieuws: Zo lang heeft de ernstig zieke Martijn Krabbé nog te leven ??️
-
Actueel4 maanden geleden
? Nieuwe onthullingen in de zaak Marco Borsato: dit geloof je niet!
-
Actueel4 maanden geleden
Optreden Wendy van Hout op het Mega Piraten Festijn gaat mis??