Actueel
Nel (72) dreigt haar huis te verliezen na het overlijden van haar man

Nel (72) dreigt haar huis te verliezen na het overlijden van haar man
Nel (72) staart voor zich uit aan de keukentafel. De rekeningen liggen in een stapel voor haar, maar ze kan zich er niet toe zetten om ze open te maken. Sinds haar man Henk vorig jaar onverwachts overleed, is haar hele wereld ingestort. Niet alleen mist ze haar levenspartner, haar steun en toeverlaat, maar nu dreigt ze ook nog haar huis kwijt te raken. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?
Jarenlang samen, maar niet goed geregeld
Nel en Henk waren al meer dan vijftig jaar samen. Ze deelden lief en leed en genoten van hun rustige leven in hun knusse eengezinswoning, waar ze hun kinderen grootbrachten. Ze dachten dat alles goed geregeld was, maar na Henk’s overlijden bleek al snel dat er grote financiële problemen waren.
“Henk deed altijd de administratie,” zegt Nel met een broze stem. “Ik vertrouwde erop dat alles goed zat. Hij had het altijd over een overlijdensverzekering en een potje voor later, maar nu blijkt dat er schulden zijn waar ik niets vanaf wist.”
Henk had jaren geleden een lening afgesloten voor huisverbeteringen, maar Nel had nooit doorgevraagd. Nu de kosten zich opstapelen en haar pensioen veel minder blijkt dan ze dacht, kan ze de hypotheek en vaste lasten niet meer betalen.
Van een veilig thuis naar onzekerheid
Elke maand wordt de druk groter. Nel’s AOW en kleine pensioen van Henk zijn niet genoeg om de maand door te komen. De bank heeft haar al meerdere brieven gestuurd met waarschuwingen over de hypotheekachterstand.
“Ik wil helemaal niet verhuizen,” snikt ze. “Dit is mijn thuis. Maar als ik de achterstand niet snel inhaal, moet ik mijn huis uit. Waar moet ik naartoe?”
Met haar leeftijd en beperkte inkomsten is het vinden van een huurwoning bijna onmogelijk. Sociale huur heeft lange wachttijden en particuliere huur is veel te duur.
Familie kan weinig helpen
Nel’s dochter en zoon doen wat ze kunnen, maar ook zij hebben hun eigen gezinnen en kosten om te dragen.
“Mijn kinderen helpen waar ze kunnen, maar ze hebben zelf ook een hypotheek en kinderen op school. Ze kunnen niet ineens honderden euro’s per maand missen om mijn huis te redden,” vertelt Nel moedeloos.
Ze voelt zich schuldig en schaamt zich voor haar situatie. Haar hele leven heeft ze hard gewerkt en ze dacht altijd dat ze haar oude dag goed geregeld had.
Overleven met zo min mogelijk geld
Om haar uitgaven zo laag mogelijk te houden, leeft Nel nu extreem zuinig.
- De verwarming blijft uit, ook al is het winter.
- Boodschappen bestaan uit goedkope producten en vaak eet ze maar één warme maaltijd per dag.
- Ze probeert op marktplaats spullen te verkopen om wat extra geld binnen te krijgen.
Toch is het niet genoeg. De hypotheekachterstand groeit en de dreiging van een gedwongen verkoop wordt steeds groter.
Schuldhulpverlening en andere opties
Nel heeft uiteindelijk de stap gezet om hulp te zoeken. Ze ging naar een maatschappelijk werker en vroeg advies bij de gemeente.
“Ik schaamde me kapot, maar ik had geen keuze. De medewerker zei dat ik misschien kwijtschelding kon krijgen voor bepaalde gemeentelijke belastingen. Ook hebben ze geholpen met het aanvragen van toeslagen waar ik recht op had.”
Toch blijft het probleem van haar hypotheek bestaan. Ze heeft contact opgenomen met de bank om te kijken of er een regeling mogelijk is, maar die eisen een betaling die ze niet kan opbrengen.
Dreigend afscheid van haar huis
Ondanks alle inspanningen lijkt het erop dat Nel haar huis zal moeten verlaten. De bank wil de woning verkopen om de openstaande schuld in te lossen.
“Ik weet niet waar ik heen moet,” fluistert ze. “Een seniorenwoning zou een oplossing zijn, maar de wachttijd is jaren. Ik wil niet in een noodopvang belanden.”
Het idee dat ze als gepensioneerde vrouw, na een leven lang werken, zonder huis komt te zitten, voelt oneerlijk en onwerkelijk.
Wie helpt Nel?
Het verhaal van Nel is helaas geen uitzondering. Steeds meer ouderen komen in financiële problemen door onverwachte kosten, verkeerde financiële regelingen of het verlies van hun partner.
De vraag blijft: wie zorgt voor deze kwetsbare groep? Moeten banken soepeler omgaan met ouderen in problemen? Zou er meer overheidssteun moeten komen?
Voor Nel is er nog hoop. Ze blijft in gesprek met instanties en probeert via een crowdfundingsactie hulp te krijgen.
“Ik wil niets liever dan mijn laatste jaren in mijn eigen huis doorbrengen,” zegt ze. “Hopelijk vinden we een oplossing voordat het te laat is.”

Actueel
Waarom korte wandelingen gezonder zijn dan je denkt: elke stap telt

1. Kleine wandelingen, grote effecten
Het idee dat je elke dag een flink eind moet wandelen om gezond te blijven, is lang dominant geweest. Toch blijkt dat je al met veel minder inspanning grote gezondheidsvoordelen kunt behalen. Korte wandelingen van slechts een paar minuten, meerdere keren per dag, kunnen een wezenlijk verschil maken. Vooral wanneer je beweegt na het eten, heeft dat een positief effect op de bloedsuikerspiegel en stofwisseling. Deze kleine wandelmomenten breken bovendien langdurig zitten op, wat belangrijk is in een tijd waarin veel mensen zittend werk doen.
2. Niet meer, maar slimmer bewegen
Jarenlang werd het doel van 10.000 stappen per dag als heilige graal gezien. Nu wordt steeds duidelijker dat je ook met aanzienlijk minder stappen al positieve effecten ervaart. Mensen die gemiddeld rond de 4.000 stappen per dag zetten, blijken minder risico te lopen op vroegtijdige gezondheidsproblemen. Extra stappen zijn natuurlijk welkom, maar het idee dat je pas gezond bezig bent bij enorme aantallen wordt losgelaten. Regelmaat, spreiding over de dag en juist moment van bewegen lijken belangrijker dan kwantiteit.
3. Mentaal sterker door de natuur in te gaan
Naast fysieke gezondheid speelt ook het mentale aspect een grote rol bij wandelen. Even naar buiten gaan, bij voorkeur in een groene omgeving, helpt om stress te verlagen en het hoofd leeg te maken. In de natuur word je minder blootgesteld aan prikkels, waardoor je brein rustiger wordt en je stemming verbetert. Zelfs een kort blokje om kan zorgen voor een frisse blik en een vermindering van negatieve gedachten. Regelmatig wandelen werkt als een soort mentale reset.
4. Verrassende voordelen van achteruit wandelen
Wie wat afwisseling zoekt in zijn dagelijkse beweging, kan baat hebben bij een verrassende techniek: achteruit wandelen. Deze manier van bewegen activeert andere spieren dan bij gewoon lopen en versterkt balans en coördinatie. Bovendien helpt het bij het verbeteren van je houding, en kan het verlichting geven bij bepaalde vormen van knie- of rugpijn. Omdat het lichaam harder moet werken, verbrandt het ook meer energie in minder tijd. Het is een eenvoudige manier om variatie én extra effect in je wandeling aan te brengen.
5. Wandelen als vast onderdeel van de dag
In plaats van wandelen te zien als iets waarvoor je tijd moet vrijmaken, kun je het integreren in dagelijkse routines. Denk aan een paar minuten lopen tijdens je koffiepauze, na de lunch of terwijl je telefoneert. Deze momenten zijn eenvoudig in te bouwen en zorgen voor een natuurlijk ritme in je dag. Wandelen kan bovendien helpen om gedachten op een rij te zetten en de creativiteit te stimuleren. Juist die simpele, spontane loopjes maken op termijn het grootste verschil.
6. Beweging op maat voor iedereen
Voor ouderen of mensen die minder mobiel zijn, is wandelen een van de meest toegankelijke manieren om actief te blijven. Zelfs kleine loopjes door het huis of naar de winkel leveren gezondheidswinst op. Het draait niet om snelheid of afstand, maar om regelmaat en beweging op het eigen tempo. Dagelijkse activiteit, hoe bescheiden ook, helpt het lichaam soepel te houden en draagt bij aan een beter evenwicht en een groter gevoel van zelfstandigheid.
7. Elke stap doet ertoe
Het belangrijkste inzicht dat uit deze nieuwe benadering naar voren komt, is dat elke stap telt. Je hoeft niet te wachten op een perfect moment of een wandeling van een uur. Het is veel effectiever om regelmatig korte beweging in je dag in te bouwen. Het lichaam én geest reageren positief op elke vorm van activiteit, hoe klein ook. In plaats van je te focussen op cijfers, kun je beter denken in gewoontes. Bewegen hoeft niet groots of inspannend te zijn – het begint met gewoon even opstaan en lopen.
-
Actueel4 maanden geleden
Hardnekkige gerucht blijkt tóch waar: ‘Dit heeft Marco Borsato allemaal met Maan gedaan!’
-
Actueel4 maanden geleden
Geheime boodschap van André Hazes sr. gelekt: ‘Als mijn zoon straks geen Hazes mag heten…’
-
Actueel4 maanden geleden
Broer Frans Bauer sloopt Mariska: ”Daarom blijft ze bij hem”
-
Actueel4 maanden geleden
André Hazes deelt per ongeluk beelden van vrij partijtje met Monique Westenberg
-
Actueel4 maanden geleden
André Hazes wordt nog keer vader: ‘Baby al onderweg’
-
Actueel5 maanden geleden
? Schokkend nieuws: Zo lang heeft de ernstig zieke Martijn Krabbé nog te leven ??️
-
Actueel4 maanden geleden
? Nieuwe onthullingen in de zaak Marco Borsato: dit geloof je niet!
-
Actueel4 maanden geleden
Optreden Wendy van Hout op het Mega Piraten Festijn gaat mis??