Actueel
Keith Bakker, bekend van verslavingsprogramma’s, op 64-jarige leeftijd overleden

Het bewogen leven van Keith Bakker: van tv-persoonlijkheid tot omstreden hulpverlener
Keith Bakker, die in de jaren 2000 bekend werd als verslavingsdeskundige en tv-persoonlijkheid, is op 64-jarige leeftijd overleden aan hartfalen. Zijn overlijden is bevestigd door een naaste. Bakker was jarenlang een opvallende verschijning in de Nederlandse media, vooral vanwege zijn werk met jongeren die kampten met verslavingen en gedragsproblemen.
Hij verwierf landelijke bekendheid met programma’s als Van Etter tot Engel en Family Matters, waarin hij jongeren confronteerde met hun problemen. Zijn stijl was direct en emotioneel, wat hem populair maakte bij een deel van het publiek. Hij presenteerde zich als iemand die zelf verslaafd was geweest en zijn ervaring nu gebruikte om anderen te helpen. Zijn optredens in het tv-programma Spuiten en Slikken versterkten zijn imago als ervaringsdeskundige.
Toch had zijn succes een donkere keerzijde. In 2011 kwamen de eerste ernstige beschuldigingen naar buiten. Meerdere (ex-)cliënten van zijn afkickkliniek beschuldigden hem van seksueel grensoverschrijdend gedrag. In 2012 volgde een veroordeling: Bakker kreeg vijf jaar cel en een beroepsverbod van tien jaar. De rechter oordeelde dat hij zijn machtspositie had misbruikt ten opzichte van kwetsbare vrouwen, onder wie minderjarigen.
Na zijn vrijlating uit de gevangenis probeerde Bakker opnieuw zijn leven op te bouwen. Maar in 2019 werd hij opnieuw aangehouden, dit keer voor seksueel misbruik van een minderjarig meisje dat hij hielp met een eetstoornis. In 2021 werd hij veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf. Volgens de rechter maakte hij opnieuw misbruik van zijn positie als hulpverlener, hoewel er geen sprake zou zijn geweest van dwang.
Ondanks zijn veroordelingen bleef Bakker het publieke debat opzoeken. Begin 2025 verscheen hij in een online documentaire, waarin hij verklaarde opnieuw mensen met verslavingsproblemen te willen helpen. Deze uitspraak veroorzaakte veel verontwaardiging, zeker omdat zijn beroepsverbod nog steeds van kracht was. Critici betwijfelden zijn geloofwaardigheid en wezen op de risico’s van herhaling.
Bakker’s levensverhaal is er één van uitersten. Hij stond bekend als iemand die zijn persoonlijke ellende had weten om te buigen naar iets positiefs. Maar zijn geloofwaardigheid als hulpverlener verdween toen bleek dat hij zelf ernstige fouten maakte in zijn werk met kwetsbare mensen. Zijn publieke imago raakte hierdoor blijvend beschadigd.
Met zijn overlijden komt een einde aan een leven dat diepe indruk heeft achtergelaten. Voor sommigen blijft hij een man die mensen probeerde te helpen, voor anderen is hij het voorbeeld van hoe macht en vertrouwen misbruikt kunnen worden. Zijn nalatenschap blijft daarom verdeeld — zowel in de media als in de samenleving.

Actueel
Sylvie Meis onthult pijnlijke herinneringen aan relatie met Rafael van der Vaart

In een recente documentaire blikt Sylvie Meis terug op haar relatie met voormalig profvoetballer Rafael van der Vaart.Ze deelt openhartig de uitdagingen en bedreigingen die ze destijds heeft ervaren.
Begin van de relatie
Sylvie Meis ontmoette Rafael van der Vaart in 2003, een periode waarin ze net was begonnen als VJ bij muziekzender TMF. Hoewel ze aanvankelijk niet bekend was met zijn status als voetballer, groeide hun relatie snel. “Mijn geluk was natuurlijk dat er verder niemand was. Dat was en zal voor altijd één van mijn grootste highlights blijven,” vertelt Meis in de documentaire.
Onverwachte gevolgen
De relatie bracht echter onverwachte uitdagingen met zich mee. Meis werd geconfronteerd met negatieve reacties uit het publiek, waaronder kwetsende spreekkoren tijdens voetbalwedstrijden. Tijdens een wedstrijd tussen ADO Den Haag en Ajax in 2004 werd ze publiekelijk beledigd, wat leidde tot een officiële klacht van Van der Vaart bij de KNVB.“Het was op dat moment zo nieuw en zo op de vrouw af, dat er echt Kamervragen gesteld werden,” herinnert Meis zich.
Dreigementen en onveiligheid
Naast publieke vernederingen ontving Meis ook dreigbrieven, wat haar gevoel van veiligheid aantastte. “Als dat allemaal gebeurt, je voelt zo veel agressie en krijgt dreigbrieven; ja dan ga je wel nadenken,” zegt ze. Om haar veiligheid te waarborgen, werd ze beveiligd door een bodyguard, betaald door de familie Van der Vaart. Desondanks besloot ze uiteindelijk haar werk bij TMF op te geven vanwege de aanhoudende druk en bedreigingen.
Impact op carrière en leven
De intense media-aandacht en publieke kritiek hadden een diepgaande impact op Meis’ carrière en persoonlijke leven.Ze voelde zich beperkt in haar vrijheid en besloot haar carrière in een andere richting voort te zetten. “Ik voel me niet meer veilig, ik wil dit niet meer, ik wil de druk niet meer,” concludeert ze.
Deze openhartige onthullingen werpen een nieuw licht op de uitdagingen waarmee Meis werd geconfronteerd tijdens haar relatie met Van der Vaart. Ze benadrukken de impact van publieke aandacht op het persoonlijke leven van bekende personen.
-
Actueel4 maanden geleden
Hardnekkige gerucht blijkt tóch waar: ‘Dit heeft Marco Borsato allemaal met Maan gedaan!’
-
Actueel4 maanden geleden
Geheime boodschap van André Hazes sr. gelekt: ‘Als mijn zoon straks geen Hazes mag heten…’
-
Actueel4 maanden geleden
Broer Frans Bauer sloopt Mariska: ”Daarom blijft ze bij hem”
-
Actueel4 maanden geleden
André Hazes deelt per ongeluk beelden van vrij partijtje met Monique Westenberg
-
Actueel4 maanden geleden
André Hazes wordt nog keer vader: ‘Baby al onderweg’
-
Actueel4 maanden geleden
? Schokkend nieuws: Zo lang heeft de ernstig zieke Martijn Krabbé nog te leven ??️
-
Actueel4 maanden geleden
? Nieuwe onthullingen in de zaak Marco Borsato: dit geloof je niet!
-
Actueel4 maanden geleden
Optreden Wendy van Hout op het Mega Piraten Festijn gaat mis??