Connect with us

Actueel

World Happiness Report 2025: Nederland stijgt, westerse gelukstrend in daling.

Avatar foto

Published

op

In het recent gepubliceerde World Happiness Report 2025 staat Nederland op de vijfde plaats van gelukkigste landen ter wereld, een stijging van één positie ten opzichte van vorig jaar. Toch is er een opvallende trend zichtbaar: veel westerse landen, waaronder de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, zien hun positie op de ranglijst verslechteren.

Nederland - Wegenwiki

Top vijf gelukkigste landen

Finland voert voor het achtste achtereenvolgende jaar de lijst aan, gevolgd door Denemarken, IJsland, Zweden en Nederland. Deze landen scoren hoog op factoren zoals vertrouwen in de samenleving, sociale verbondenheid en de overtuiging dat men op steun kan rekenen. Deze elementen blijken cruciaal voor het geluksgevoel van de inwoners.Campings in Nederland | Nederland-Camping.nl

Dalende scores in het Westen

Sinds het eerste World Happiness Report in 2012 is er een daling te zien in het geluksgevoel binnen vijftien westerse landen. Deze landen hebben een significante afname van 0,17 procentpunt of meer in hun scores. Opvallend is dat geen enkel groot geïndustrialiseerd land nog in de top 20 staat. De Verenigde Staten bevinden zich nu op de 24e plaats, hun laagste positie ooit, terwijl Zwitserland, ooit nummer één, is gedaald naar de 13e plek.Terug naar Nederland migreren? Tref tijdig je voorbereidingen! | VreemdelingenVisie

Invloed van sociale factoren

Het rapport benadrukt dat geluk niet uitsluitend wordt bepaald door materiële welvaart. Vertrouwen, sociale verbinding en de zekerheid van steun spelen een even grote, zo niet grotere rol. Zo blijkt dat mensen die regelmatig samen eten, een hoger geluksniveau rapporteren dan degenen die dat niet doen. In de Verenigde Staten is het aantal mensen dat aangeeft geen gezelschap te hebben tijdens maaltijden in de afgelopen twee decennia verdubbeld. Bovendien geeft 19 procent van de jongeren aan niemand te hebben op wie ze kunnen terugvallen, een zorgwekkende stijging van 39 procent sinds 2006

Een vakantie in Nederland: handige tips & unieke verblijven - Holland.com

Gevolgen voor de politiek

De afname in geluk en tevredenheid heeft ook politieke implicaties. Ontevredenheid kan leiden tot een verschuiving naar populistische bewegingen. Het rapport stelt dat ongelukkige burgers eerder geneigd zijn te stemmen op partijen aan de uiterste linker- of rechterkant van het politieke spectrum. Dit fenomeen is zichtbaar in landen als Frankrijk en Duitsland, waar zowel extreemlinkse als extreemrechtse partijen aan populariteit winnen.Van Amsterdam tot Nijmegen: hoe komen de grootste 10 Nederlandse steden aan hun naam? - MAX Vandaag

Het belang van empathie en sociale betrokkenheid

Het rapport benadrukt het belang van empathie en sociale betrokkenheid als middelen om het geluksgevoel te verhogen. Vrijwilligerswerk en het aangaan van sociale contacten kunnen bijdragen aan een groter gevoel van voldoening en verbondenheid. Daarnaast blijkt dat mensen vaak onderschatten hoe behulpzaam en vriendelijk hun medeburgers zijn. Het vergroten van het vertrouwen in elkaar kan daarom een positieve invloed hebben op het algemene welzijn.Hotels in Nederland | Thon Hotels

Conclusie

Hoewel Nederland zijn positie in de top vijf van gelukkigste landen ter wereld heeft behouden, is de dalende trend in het geluksgevoel binnen veel westerse landen zorgwekkend. Het benadrukt de noodzaak om niet alleen te focussen op materiële welvaart, maar ook op het versterken van sociale structuren en het bevorderen van onderling vertrouwen.Door aandacht te besteden aan deze factoren kunnen samenlevingen werken aan een hoger algemeen welzijn en een positievere toekomst.

Actueel

MAFS-deelnemer Dennis onder vuur: online geruchten zorgen voor verdeeldheid onder fans

Avatar foto

Published

op

Dennis uit Married At First Sight lijkt op televisie een oprechte deelnemer, maar achter de schermen gaan er andere verhalen rond — wat is er aan de hand?

Deelnemen aan een realityprogramma betekent automatisch dat je leven onder een vergrootglas komt te liggen. Voor Dennis, een van de meest besproken deelnemers van het huidige seizoen van Married At First Sight, geldt dat meer dan ooit. Na een aanvankelijk positieve indruk op het publiek, duiken er nu zorgwekkende geruchten op via sociale media en juicekanalen.

Van geliefd naar omstreden?

Dennis werd in het programma gekoppeld aan Stefan en oogstte in eerste instantie lof vanwege zijn openheid en bereidheid om te investeren in het experiment. Veel kijkers zagen in hem een oprechte deelnemer met serieuze intenties. Toch is de toon buiten de uitzendingen veranderd.

Het juicekanaal Reality FBI publiceerde recent meerdere berichten over Dennis. Onder andere een ex-partner en oud-collega’s zouden zich negatief over hem hebben uitgelaten. Zo is er sprake van beschuldigingen over grensoverschrijdend gedrag, gebrek aan professionaliteit op de werkvloer en persoonlijke conflicten in zijn vorige relatie. Een anonieme bron beweert zelfs dat de ex actief contact zou hebben gezocht met andere deelnemers “om hen te waarschuwen”.

Dennis reageert op de beschuldigingen

In een kort statement laat Dennis weten zich “totaal niet te herkennen in de verhalen”. Hij noemt de berichtgeving “onzin” en betreurt het dat deze nu opduikt, precies op het moment dat hij op televisie zijn best doet om open en eerlijk deel te nemen aan het programma.

Volgens Dennis is zijn deelname aan MAFS juist bedoeld om met een schone lei opnieuw naar de liefde te zoeken. Hij noemt het “jammer dat zijn verleden wordt opgeblazen door anonieme bronnen die hem liever zien falen dan groeien”.

Wat zeggen fans?

De reacties van kijkers zijn verdeeld. Sommigen blijven Dennis steunen en wijzen erop dat geruchten niet gelijkstaan aan feiten. “Iedereen verdient een eerlijke kans,” is een veelgehoorde reactie. Anderen zijn kritischer: “Als meerdere mensen hetzelfde beweren, moet je dat wel serieus nemen.”

De vraag die boven alles blijft hangen: wie is de ‘echte Dennis’? De warme deelnemer uit het programma, of iemand met een andere kant die nu stukje bij beetje naar voren komt?

Reality-tv onder druk

De situatie van Dennis staat niet op zichzelf. Steeds vaker krijgen realitysterren te maken met online geruchten, beschuldigingen en ongefilterde meningen. De grens tussen publieke interesse en privacy vervaagt snel. In het geval van Dennis versterkt dat contrast zich extra, omdat zijn deelname draait om kwetsbaarheid en verbinding — terwijl het publiek ondertussen wordt geconfronteerd met een andere werkelijkheid.


Verder lezen

Trending

  • Actueel4 maanden geleden

    Hardnekkige gerucht blijkt tóch waar: ‘Dit heeft Marco Borsato allemaal met Maan gedaan!’

  • Actueel4 maanden geleden

    Geheime boodschap van André Hazes sr. gelekt: ‘Als mijn zoon straks geen Hazes mag heten…’

  • Actueel4 maanden geleden

    Broer Frans Bauer sloopt Mariska: ”Daarom blijft ze bij hem”

  • Actueel4 maanden geleden

    André Hazes deelt per ongeluk beelden van vrij partijtje met Monique Westenberg

  • Actueel4 maanden geleden

    André Hazes wordt nog keer vader: ‘Baby al onderweg’

  • Actueel5 maanden geleden

    ? Schokkend nieuws: Zo lang heeft de ernstig zieke Martijn Krabbé nog te leven ??️

  • Actueel4 maanden geleden

    ? Nieuwe onthullingen in de zaak Marco Borsato: dit geloof je niet!

  • Actueel5 maanden geleden

    Optreden Wendy van Hout op het Mega Piraten Festijn gaat mis??